torstai 22. maaliskuuta 2012

Yrttileipä sipulilla



Törmäsin tässä taannoin kaupan lehtihyllyllä minulle uuteen tuttavuuteen, nimittäin Leivotaan -lehteen. No eihän sitä voinut sinne hyllyyn jättää, sen verran houkuttelevan näköisiä reseptejä lehti oli pullollaan. Nyt minulla oli aikaa testata yhtä resepteistä. Tällä kertaa halusin leipoa leipää keiton kaveriksi. Tuore, itse leivottu leipä vaan on niiiin hyvää! 

Tämä leipä on erinomainen keiton kaveri. Tai sellaisenaan esim. teen kanssa. Pinnalle ripoteltavat suolarakeet antavat kivasti makua, vaikkei suolaa määrällisesti paljon tulekaan. Jos haluaa miedompaa sipulin makua, kannattaa varmaan kokeilla punasipulia, kuten alkuperäisessä reseptissä oli (ja jota meidän kaapissa ei ollut, vaikka niin luulin).


Yrttileipä sipulilla

25g hiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl maitoa
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna: basilikaa, timjamia ja rosmariiniä

Kuorrutus
3 rkl oliiviöljyä
½ sipuli
1 tl sormisuolaa
rosmariinin- ja timjaminoksia

  1. Murenna hiiva (monitoimikoneen) kulhoon. Kaada päälle vähän kädenlämpöistä vettä. 
  2. Lisää loput vedestä, maito, öljy, suola ja hunaja. Sekoita.
  3. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes siitä muodostuu kiinteä pallo.
  4. Lisää yrtit ja sekoita huolellisesti. Anna kohota leivinliinan alla 40 min. 
  5. Kauli taikina noin 25 x 30 cm levyksi.
  6. Nosta taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Painele taikinaan muutamia reikiä sormella. Voitele öljyllä.
  7. Pilko sipuli siivuiksi ja ripottele tasaisesti taikinan pinnalle. Ripottele sormisuolaa ja koristele muutamilla rosmariinin ja timjaminoksilla.
  8. Anna kohota peitettynä 20 min.
  9. Paista leipää 225C asteisen uunin keskitasolla noin 20 min (meidän uunissa riitti 15min). Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti